Je bekijkt nu Azienda Agricola Cavallero

Azienda Agricola Cavallero

cavallero logo 1

 

 

 

 

De naam Cavallero, heeft een oude Spaanse oorsprong. De familie arriveerde halverwege de 16e eeuw, in 1556, in het gebied Alta Langa Astigiana.

Ooit voerde Azienda Agricola Cavallero een gemengd productiesysteem. Een zelfvoorzienende boerderij, die tarwe, wijnstokken en fruitbomen verbouwt en vee fokt. In Vesime verliep het leven eeuwenlang in het tempo van de seizoenen. Zaaien, oogsten en fokken.

Na verloop van tijd besloot de familie Cavallero zich ook aan andere activiteiten te wijden. In de 19e eeuw kwam daar de zijderupsenteelt bij en werden de zijderupsen gekweekt. De cocons werden naar de zijdefabriek in het dorp gebracht waar ze tot zijde werden gesponnen.cavallero vini dalla spagna alla alta langa header2

In de 20e eeuw verkocht de familie zijn druiven en vinifieerde slechts een paar flessen voor gezinsconsumptie maar ze wisten al dat ze wijn wilden maken.

Tijdens de oorlog stond Giacomo voor immense uitdagingen. Hij plantte tarwe tussen de rijen wijnstokken, om zichzelf en degenen die op de boerderij werkten te voeden.

Op een groot veld voor het huis verzamelden de partizanen 500 mannen, ossen, schoppen en schoffels en creëerden hier de ‘Excelsior’; een clandestien vliegveld dat tussen 1944 en 1945 een strategisch belang kreeg voor de geallieerden. Dit verleden zie je terugkomen in enkele van de etiketten van de wijnen.

cartoline fascia2

Het was echter pas in de jaren 80 dat ze besloten om Cavallero te maken tot wat het nu is. Hierbij werd de gemengde productie verlaten en concentreerden ze zich uitsluitend op de wijnbouw. Wijnen maken, bottelen en vermarkten. Een wijngaard gelegen tussen Cuneo en Asti in het diepe zuiden van de Piëmonte op de grens tussen twee provincies met een grote wijnbouwtraditie. Een wijnmakerij tussen aarde en lucht, met wijngaarden die hellingen uitdagen die tot 500 meter boven de zeespiegel stijgen. Een wijnmakerij tussen traditie en toekomst met duidelijke ideeën over wijn en wijnmaken met respect voor het land en het milieu.