Je bekijkt nu Vignano

Vignano

Vignano

Halverwege Florence en Siena vindt u Azienda Agricola Vignano. Al ruim 15 jaar vindt hier op volledige bio dynamische wijze de productie van de mooiste wijnen plaats. In 2015 is dit landgoed overgenomen door de broers Patrick, Dominique en Nicolas Fanucci. De broers zijn opgegroeid in Zuid-Afrika, maar de oorspronkelijke roots zijn terug te leiden naar een oude Toscaanse familie. De broers zetten de opgebouwde tradities van de Azienda voort en versterken het karakter van het landgoed als biodynamische wijnmakerij.

De Azienda strekt zich uit over circa 28 hectare. Twaalf hiervan zijn beplant met wijnstokken. Naast het gemengde bos en de tuin, bieden 450 olijfbomen structurele en biologische diversiteit. Fossielen en schelpen in de grond getuigen van het feit dat de zee een miljoen jaar geleden dit punt heeft bereikt.

De zandige en leemachtige gronden dwingen de wijnstokken om tot acht meter diep te wortelen om genoeg water te krijgen. Ze worden echter bijna constant blootgesteld aan matige waterstress. Op deze manier worden kleine, geconcentreerde druiven van de variëteiten Sangiovese, Pinot Noir, Merlot en sommige meer volwassen. Lange en warme dagen en koele nachten zorgen voor een continue en harmonieuze volwassenheid. De Fanucci-broers oogsten alle druiven met de hand en gebruiken alleen de beste kwaliteit voor de wijnbouw. Niets wordt weggegooid: druivenstengels en arme bessen worden gecomposteerd en in de wijngaard gebruikt als natuurlijke meststof.

De wijnen zijn zo gevinifieerd dat het regio-typische karakter, dat wil zeggen de terroir, uitgedrukt wordt. De wijnen worden geproduceerd in roestvrijstalen tanks en op barriques van voornamelijk Frans eiken, die na vijf jaar worden vervangen.